При наличието на толкова много видове колаген на пазара, става трудно да се ориентираме кой е най-добрият за нашите цели.
Тук ще разгледаме видовете колаген и кой е най-добрият избор за – стави, кожа, антиейджинг.
Като хора, които постоянно търсят начини да подобрят здравето на кожата, ставите и цялостното си здравословно състояние, направихме проучване за различните разновидности на колагена. Вижте резултатите по-долу.
- Какво представлява колагенът?
- Основните ползи от колагена
- Tиповете колаген (1-4) и техните функции и специфики
- Източници на колаген
- Най-добрите добавки с колаген
- Веган колаген
Какво представлява колагенът?
Колагенът е най-разпространеният протеин в тялото и е основният компонент в структурата на нашите кости, кожа, мускули и сухожилия.
Колагенът придава структура и здравина на кожата, органите, костите, сухожилията и връзките ни.
Колагенът може да бъде открит и на други места, включително в сухожилията, венците и очите.
Колагенът се състои от три аминокиселини: глицин, пролин и хидроксипролин.
Основните ползи от колагена
Колагенът е свързан с множество ползи за здравето. Той подпомага кожата, като подобрява нейната еластичност и хидратация, намалява появата на бръчки и укрепва структурата й.
Колагенът помага за изглаждане на бръчките и повишаване на еластичността на кожата.
Доказано е1, че добавките подобряват еластичността на кожата, помагат ѝ да запази хидратацията и увеличават плътността на колагеновите влакна в кожата. Десет грама на ден, могат да бъдат малка стъпка за запазване на младежкия вид на кожата по-дълго.
Защо приемът на добавки с колаген е важен?
Колагенът започва да се разрушава с възрастта, а генетичните ни особености могат да повлияят на скоростта, с която това се случва.
Факторите на околната среда (като ултравиолетовите лъчи или замърсяването), лошите навици – тютюнопушене и неправилното хранене, създават свободни радикали, които ускоряват разграждането на колагена.
Здравословното хранене играе ключова роля – храни като риба, яйца, броколи, червено месо и цитрусови плодове са богати на хранителни вещества, които стимулират производството на колаген.
При избора на продукт с колаген, има няколко ключови аспекта, които трябва да бъдат взети предвид. Най-добрите продукти с колаген предлагат високо качество, лесно усвоим колаген, който може да бъде абсорбиран от организма.
Препоръчани Колаген Добавки
- Първокласен морски колаген на прах без вкус и мирис
- Повишава хидратацията на кожата и производството на колаген в рамките на 8 седмици.
- Колагенови пептиди от тип I и III - нанохидролизирани за оптимална скорост на усвояване.

Телешки колаген Тип I, Lifestore
- 300 гр. (60 дози от по 5 гр.)
- Висококачествен хидролизиран колаген на прах
- Колаген Тип I

Телешки колаген Тип II, Lifestore
- 300 гр. (60 дози от по 5 гр.)
- За стави и кости
- Спомага регенерирането на ставния хрущял

Kolagen Activ Plus Sport
- 80 дъвчащи таблетки
- С калций, магнезий, витамин С и В6
- Дневен прием 2 х 4 таблетки

Nature’s Finest Колаген на прах
- 140 гр. (14 дози от по 10 гр.)
- 100% чист хидролизиран колаген на прах
- За красива кожа, коса и нокти.

Vegan Collagen Builder, Swanson
- 60 капсули. (по 1 на ден)
- Стимулира тялото да възстанови собствените си запаси от колаген
- Комбинация от 9 суперхранителни растения
Различните видове колаген и техните роли

Колаген тип I
- Тип I колаген е основният компонент на кожата, костите, зъбите и венците, очи, сухожилия и други тъкани. Той поддържа здрава структура на кожата и е важен за устойчивостта на костите.
- Изглажда фините бръчки, предотвратява накъсването на краищата на косата и заздравява ноктите.
Колаген тип II – Най-добрият колаген за стави
- Колагенът от тип 2 е свързан с хрущялните тъкани (нос уши и тн.), като играе ключова роля за гъвкавостта и функционирането на ставите.
Колаген тип III
- Третият тип колаген се среща в кожата, стените на кръвоносните съдове и важни органи като черния дроб. Той помага за устойчивостта и гъвкавостта на тъканите, участва при зарастването на раните.
– Колаген тип IV
Колагенът тип IV е основен компонент на базалните мембрани и играе важна роля в поддържането на интегритета на тъканите и органите. Той предоставя физическа защита срещу проникването на изменени, злокачествени клетки в органите.
Важно: Не се препоръчва да се смесва приемът на колаген 1 и 3 с колаген тип 2. Колаген тип 2 е най-добре да се приема самостоятелно за по-добро усвояване. Ако приемате тип 1 и 3 сутрин, тогава тип 2 може да приемате вечер.
Форми на прием на колагена – Колаген на прах, капсули, течен, колаген от храната
1. Колаген на прах (пептиди)
Колагенът на прах е най-популярната форма на колаген. Колагеновите пептиди са хидролизиран колаген, което означава, че е разграден, за да бъде по-лесно усвоен.
Сокове, смутита или вода са идеални течности, в които може да се разтваря колагенът на прах.
2. Капсули с колаген
Капсулите колаген са компактно решение и се приемат лесно, могат да се взимат на път и не изискват подготовка преди приема (освен чаша вода). Освен това, ако сте чувствителни към аромати, те нямат вкус и мирис.
Тъй като в капсула не може да се побере достатъчна доза колаген, размерът на дневния прием може да бъде от доста голям брой капсули. В зависимост от марката може да приемате от три до шест капсули колаген, за да си осигурите пълната дневна доза.
3. Течен колаген
Течният колаген се предлага в няколко подтипа, като концентрирана форма, която можете да смесите с вода, или готов за пиене вариант.
За хората, които се страхуват или трудно поглъщат капсули, течният вариант може да е по-подходящ избор. Някои марки течен колаген се предлагат с капкомер или имат мерителна лъжичка от 1 до 2 за бърз прием. Концентрираните разновидности изискват смесване с вода.
Течният колаген често съдържа разнообразни съставки като витамини, минерали, билкови екстракти, изкуствени подсладители и консерванти. Ако сте чувствителни към някои от тях, се уверете, че течността е безопасна. Някои клиенти на течен колаген не харесват вкуса, особено когато трябва да го приемат всеки ден.
4. Колаген от храна
Говеждият и свинският костен бульон съдържат най-високите нива на колаген. Пилешкото месо, включително кожата, е друг богат на колаген източник.
Хранителните добавки могат да бъдат скъпи, особено когато една доза е шест капсули и кутията се изпразни за седмица. Хранителните източници на колаген могат да бъдат естествен и по-достъпен източник на колаген в ежедневието ни.
Не бива да ни изненадва фактът, че богатите на колаген храни доставят задължителни хранителни вещества като витамини от група В, калций и витамин А.
Освен това храните, богати на витамин С, като горски плодове, чушки и броколи, помагат на тялото ни да произвежда повече колаген.
Веган колаген
За тези, които предпочитат да не консумират животински продукти, веган колагенът е по-устойчиво решение, което адресира основния проблем на загубата на колаген на първо мяст. Нека обобщим основните разлики:
- Животинските колагенови продукти се добиват от копитата, костите и кожата на животни (най-често това са свине, крави, риба)
- Веганският колаген дава на тялото ви градивни елементи на растителна основа, за да стимулира собственото производство на колаген.
- Веганските колагенови добавки не съдържат истински колаген.
- Добавките с животински колаген съдържат колаген.
Важно е да се отбележи, че има ограничени научни изследвания, които да подкрепят тези твърдения. Необходими са повече изследвания, за да се определи безопасността и ефективността на веган колагена за дългосрочна употреба.
- Проучване – https://jddonline.com/articles/oral-collagen-supplementation-a-systematic-review-of-dermatological-applications-S1545961619P0009X/ ↩︎