Т. нар. бездимни скари звучат примамливо и революционно, но до какви изоводи стигнахме докато тествахме такава бездимна скара?
Кой не обича скара? Дори неядящите месо могат да приготвят вкусни зеленчуци и да се насладят на социалния елемент на барбекюто.
И въпреки, че ароматът който се носи от скарата е нещо страхотно, понякога не искаме да остава в дома ни, особено ако готвим в помещения без вентилация.
Тук бездимните скари идват на помощ, за да ни предоставят най-доброто от двата свята.
Или поне така ни се искаше…
Тест и избор на бездимна скара
- Какво установихме при теста на бездимната скара.
- Струва ли си да си купим такава скара?
- Какви характеристики да гледаме при избора.
Реално тествана бездимна скара Oliver Voltz

За целта на материала се сдобихме с бездимната скара Oliver Voltz. Скарата е не много мощна и не много скъпа, но изглеждаше обещаващо.
Преди включването пълним тавата на скарата с малко вода, както съветват производителите и се надяваме на бездимно готвене.

Скарата е пусната на максималната 5-та степен и върши не лоша работа. Димът е осезаемо по-малко, но все пак го има.

В процеса на гриловане забелязваме, че храната се изпича бавно. Тънко нарязана тиквичка отнема около 20 мин.
Къде отива димът при този тип скари?
Логичен въпрос е къде отива димът при готвене, когато скарата е бездимна?
Бездимните скари имат тава за вода, в която се налива вода преди използването на грила. Водата в тавата се счита, че абсорбира дима, който се образува по време на гриловането (основно от изгарянето на мазнината, която капе под скарата).
На теория и по описание, водата в тавата действа като бариера, която улавя и неутрализира дима, като не му позволява да излезе.
Тази теория обаче няма как да се осъществи на практика, защото водата се намира под решетката на скарата, а част от дима се отделя от контакта на храната с нагорещената повърхност.
При по-скъпите модели има налична и вентилационна система, но при този евтин модел скара нямаме такова.
Димът си го има за наше разочарование. Може би е намален с някакъв процент, но това няма как да разберем. След готвенето миризмата от храна се усеща силно в кухнята и ще ѝ трябват няколко часа за да се разсее. Бездимната скара остава мираж.
Електрическа бездимна скара Voltz, 1250W
- Качествено незалепващо покритие
- Лесна за поддръжка и почистване
- Слаба мощност и дълго време за изпичане
- Малко пространство за печене
Бездимна скара – какво да гледаме при избора?
Ще започнем с нещо, което важи за всички бездимни скари – те винаги са електрически.
Ако все пак решите да купувате бездимен грил, има няколко характеристики, по които се различават предлаганите модели.
- Мощност
- Температурен диапазон: Обърнете внимание на максималната температура, която може да достигне грилът, и на това колко бързо се загрява.
- Тип повърхност на грила
- Бездимна технология – при по скъпите модели е налична вентилация и охлаждане, което наистина може да намали дима.
- Дали има капак или не – има модели с капак, които дават още възможности
- Пространство за готвене – хубаво е да съобразите обикновено в какви размери приготвяте храна.
По-добрите бездимни скари
По-високият клас бездимни скари, като George Foreman, Tefal и др. разполагат с вентилационна система. При тях наистина може да се усети намаляване на дима, но не и на 100%.
Електрическа скара George Foreman Smokeless, 1500 W
До 87% по-малко дим според производителя.
- Качествено незалепващо покритие
- Вентилационна система
- Зелен/червен светлинен индикатор
- Висока цена
- Малко пространство за печене
Електрическа скара Tefal OptiGrill+, 2000 W
Не е рекламирана като „бездимна“, но една от най-добрите домашни скари без съмнение.
- 5 нива на готвене с LED индикатор
- 6 автоматични програми
- функция за размразяване
- Сваляеми плочи, съвместими с миялна машина
- Простанство за готвене 30 x 20 см.
- По-висока цена
Заключение
В крайна сметка, ако искате да използвате скара на закрито и да запазите помещението си без дим, бездимните скари няма да ви осигурят това, или поне не на 100%.
Високият клас бездимни скари, предлагат по-иновативни технологии за намаляване на дима. Все пак, важно е да имате реалистични очаквания и да разберете, че дори най-добрите бездимни скари може да произвеждат лек дим при използване.
За истинско безгрижно гриловане, без дим във вашия дом, ви препоръчваме да изнасяте скарата на открито -на терасата или двора, където димът ще се разнесе по-лесно и няма да създава проблеми във вътрешното пространство.